Det finns inget som är lika nära naturen som att garva skinn. För mig är det en passion och ett kärt arbete som utmanar mig gång efter annan. Som garvare jobbar man med många olika förändrande faktorer; varje råskinn är unikt och kräver därmed sin egen variation på den arbetsmetod man väljer för att skinnet i fråga ska bli så bra som möjligt. Jag upplever för varje skinn jag jobbar med att jag lär mig någon ny detalj att göra skinnet bättre, följande skinn kommer min kunskap att öka – för varje skinn blir jag mer lyhörd och skickligare! Min största belöning är att kunna klämma på det färdiga lädret och höra det knarra som läder ska enligt min erfarenhet göra – det är beviset på att man gjort processen rätt!

För att få det bästa skinnet börjar processen redan med att hitta det bästa möjliga råmaterialet. Samarbetet med lokala gårdsägare, jaktföreningar och fiskare är belönande för alla parter i och med att allas intressen gynnas – ingenting kastas bort. Jag vill arbeta och undervisa med råmaterial vars ursprung jag känner.

Mitt namn är Hanna Nore, jag är en traditionell skinngarvare  bosatt på Kimitoön och har jobbat med att undervisa andra i traditionella garvningstehniker i över tio års tid. Jag har glädjen att presentera ett både ekologiskt, etiskt, och hållbart alternativ till industriellt med tungmetaller impregnerade läder och skinn.

Jag gläder mig speciellt för att jag är med och hjälper att få det urgamla yrket som garvare att fortsätta vidare till nya generationer. Det jag främst vill med mitt jobb är att föra denna försvinnande kunskap vidare till kommande generationer.