Vid sidan om de långa utbildningshelheterna i garvning enligt traditionella metoder ordnas kortare, under en vecka långa kurser. Utbildningsanvaret ligger på Västra Nylands Folkhögskola (VNF) och jag fungerar som lärare.

Kursutbudet varierar från år till år, men här är exempel på kurser jag undervisat i:

Fettgarvning av fisk

Fettgarvning av fiskskinn, färgning av fiskskinn med växtfärg.

På den 5 dagar långa kursen får du bekanta dig med den otroliga världen av fiskskinn. Rätt garvat fiskskinn är luktfritt, segt och kan användas till många olika saker. Växtfärger ger fiskskinnet starka färgtoner.

Från fisk till lampskärm

På en fyradagarskurs tillverkar vi en lampskärm eller lykta av fiskskinn. Fiskskinnets fina struktur kommer till sin rätt då ljuset riktas genom skinnet och fjällfickorna vaknar till liv.

Tillverkning av smyckesserie av ben eller horn

På den tre dagar långa kortkursen lär du dig att bearbeta ben och horn. Dessa naturmaterial är både hållbara och vackra. Du kan tillverka t.ex en ring, ett hängsmycke eller en dekorativ knapp eller ett spänne.

Fettgarvning av småvilt

På den fem dagar långa kursen bekantar vi oss med vidareförädling av småvilt. Du kan ta med dig småvilt du själv har jagat, som en räv, mårdhund, mård eller grävling. Märk väl att hos småvilt är vinterpälsen bäst och hålls kvar. Vi bearbetar pälsarna med fettgarvning som vi kombinerar vid behov med växtgarv. Vi går igenom användningsmöjligheter av småviltspäls samt hantering och prissättning av skinn.

Beredning av ekologiskt fårskinn med fettgarvning

På den sex dagar långa kortkursen bekantar vi oss med de ursprungliga finska fårraserna, vi går igenom inverkning av klippning och slakttiden för uööet och lädrets tjocklek. Vi garvar med fettgarvning ett inhemskt fåskinn.

Vi bekantar oss också med dekoration av fårskinn med växtfärgningsteknik.

Måttbeställda kurser

Ifall du har en grupp på över tio personer som skulle vara intresserad av någon av de ovannämnda kurserna kan du kontakta mig direkt!

Är du intresserad av att höra mera om traditionell lädergarvning? Jag har glädjen att presentera ett hållbart, ekologiskt, och etiskt alternativ till industriell tungmetallgarvad läder och päls med över tio års erfarenhet!

Fråga mera om kurser, föredrag och workshops i denna bransch!