Uutuuskirjani Kalannahan jäljillä - Vesiemme unohdetut aarteet ilmestyy helmikuussa 2023 ja on nyt ennakkomyynnissä! Teos johdattaa sinut kalannahan perinneparkituksen jännittävään maailmaan.

Holvi-kaupastani ostat signeeratut kirjani suoraan tekijältä ja tuet kotimaista käsityöläisperinnettä. Kalannahan jäljillä -kirjan toimitukset alkavat viikolla 7, kun kirja tulee painosta.

Tuotepaketissa kirja ja työvälineet

Holvi-kaupassani on tarjolla myös kätevä tuotepaketti, joka sisältää Kalannahan jäljillä -kirjan sekä käsintehdyn kotimaisen kynsiharjan ja kalan kaavintaa varten muokatun kaavintalastan. Pyökkikahvainen kynsiharja on oiva työkalu kalan suomujen hellävaraiseen poistoon, ja se sopii monen eri kalalajin suomustukseen. Kaavintalastaa käytetään kalannahkojen puhtaaksi kaapimiseen eli rasvan, lihan ja kalvojen poistoon.


Kalannahan jäljillä - Vesiemme unohdetut aarteet

Tiesitkö, että kalaretken saaliista tai kalatiskin antimista voidaan tehdä paitsi ruokaa, myös kestävää, kaunista ja hajutonta nahkaa? Kalannahan jäljillä on kattava opas perinteisen mutta unholaan painuneen materiaalin työstämiseen.

Kalan nahan käytöllä on pitkä historia sekä Suomessa että maailmalla. Kalan osat, joita nykyään pidämme jätteenä, on osattu hyödyntää kokonaisvaltaisesti käsityömateriaalina suomuja ja jopa nikamia myöten.

Kirjan tavoitteena on palauttaa kalan nahan parkitsemisen taito nykyaikaan. Perkuujätteen sijaan käsillä onkin valtava määrä laadukasta materiaalia kiertotalouteen, käyttöesineiksi ja käsityötaiteeseen.

Kalannahan jäljillä esittelee selkein ohjein erilaisia perinneparkitustekniikoita, joilla lukija voi parkita kalan kuin kalan nahan kotioloissa. Turvalliset ja ekologiset parkitusaineet saadaan kokonaan kotimaisesta luonnosta. Työstäminen ei vaadi kalliita työvälineitä tai
erityisiä tiloja.

Kirjassa tutustutaan kotimaisen kalalajiston upeaan väri- ja kuviokirjoon aina jännittävästä mateen nahasta hopeisiin siikoihin ja täplikkäisiin taimeniin. Materiaaliksi käy jopa kotikokin keittiöstä tuttu kirjolohen selkämys.

Kalanahan jäljillä -kirjan kustantaja on Readme.fi. Teoksen julkaisua on tukenut Kalatalouden keskusliitto.


Esikoisteokseni Nahan jäljillä - Metsän unohdetut aarteet (Readme.fi, 2021) on kattava opas nahan ja turkisten valmistukseen perinneparkituksen keinoin. Teos keskittyy erityisesti riistaeläinten käsittelyyn. Kirjasta on ilmestynyt jo 2. painos. Kurkista kirjan kansien väliin!


Nahan jäljillä -kirjat sosiaalisessa mediassa